Eens een hoverboard, altijd een hoverboard

Je hebt er vast wel eens iemand op zien rijden: een hoverboard. 2 wielen en in het midden een dwarsligger waar je op staat en waar je mee stuurt. Het ziet er ontspannen uit en je komt moeiteloos van A naar B. Het is een steeds populairdere manier om je te verplaatsen. In Amerika is hij al een aantal jaar erg populair, maar nu beginnen de hoverboards ook de Europeanen te veroveren. En als je er eenmaal een gewend bent, wil je niet meer anders.

Hoe werkt een hoverboard?

Elk hoverboard heeft een oplaadbare accu. Je stapt op de plank en door het verplaatsen van je gewicht kun je alle kanten opsturen. Je kunt zelfs op één plek een hele cirkel maken. Het kost slechts ongeveer 15 minuten om je de besturing eigen te maken, maar daarna is het geen probleem meer en begint de ervaring.

Waarom zou je een hoverboard kopen?

Op een hoverboard kom je veel verder dan wanneer je zelf gaat lopen en je wordt er niet moe van. Je wandelt gemiddeld 5 kilometer per uur, met een hoverboard is je snelheid 6  à 20 kilometer per uur (het gemiddelde ligt op 12 km/h). Dat lijkt een groot verschil; dat heeft meerdere oorzaken. De snelheid en het aantal kilometers dat je op één accu kunt maken hangen af van het merk en het type hoverboard dat je koopt en hoeveel jij weegt. Verder vraagt op een gladde verharde weg rijden minder van je accu dan op een onverhard pad rijden. Ook werken wind in de rug en een afdaling meer mee aan accubesparing dan wind tegen en een rechte of een oplopende weg. De afstand die je kunt afleggen met een volle accu ligt rond 12 kilometer. Ook dit kan wisselen, bijvoorbeeld door langdurig aanzetten van de verlichting.

Segway of hoverboard

Je kunt natuurlijk op een Segway rijden, maar deze mini-Segway – je mist ‘het stuur’ – is kleiner en praktischer dan de grote variant. Een bijkomend voordeel is de veel lagere prijs. Je kunt een hoverboard kopen voor circa €200,00 maar ook voor ongeveer €900,00. Zijn grote broer kost het 10-voudige en je bergt hem niet zo gemakkelijk op. Mocht je zover rijden dat de accu leeg is, dant til je het hoverboard gemakkelijker op, hij weegt ongeveer 13 kilo.

Kun je trucjes doen met een hoverboard?

Het antwoord daarop is simpel: nee met een hoverboard kun je niet springen of een halfpipe  beklimmen. Een lage ramp lukt nog wel, maar vraagt veel van je accu. Trucs doen is niet het doel van een hoverboard. Als je dat wil, kun je beter een paar skates of een skateboard kopen. Let wel op: In Nederland is het op dit moment alleen maar toegestaan om met een hoverboard op eigen terrein te rijden.